Information Viden

Skal forskerne have adgang til vores persondata fra Facebook og Google?

June 25, 2019

Det skabte overskrifter i hele verden, da den britiske analysevirksomhed Cambridge Analytica blev afsløret i, i strid mod Facebooks retningslinjer, at have brugt data fra mere end 50 millioner facebookprofiler til målrettede, manipulerende annoncer på det sociale medie.

Cambridge Analytica-skandalen fik fatale konsekvenser for medieprofessor Anja Bechmanns forskning i vores online adfærd.

Det viste sig nemlig at være en forsker, der havde forsynet Cambridge Analytica med de store mængder data. Facebook besluttede derfor efterfølgende at lukke ned for data, både for firmaer og forskere.

Dermed mistede Anja Bechmann adgang til viden, som er helt essentiel for hendes forskning i politisk påvirkning og sociale adfærdsmønstre, der med de sociale medier er rykket online. I et åbent brev, underskrevet af mere end 300 forskere, der oplever samme dilemma, har hun opfordret Facebook til igen at dele sine data med videnskaben.

Men tilhører de data, vi afgiver om os selv på Facebook og andre sociale medier, forskerne? I tredje afsnit af Informations podcast ’Forskerens etiske dilemma’ fortæller Anja Bechmann om, hvorfor online persondata er så vigtige for forskningen, og om dilemmaet i at være afhængig af de data, som er en grundsøjle i de private techgiganters forretningsmodeller, og som de derfor ikke nødvendigvis er interesseret i at dele ud af.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App